הגדרה: מי השפיר הם הנוזל צלול הממלא את שק הקרומים העוטף את העובר ומגונן עליו בתוך הרחם .
תיאור כללי: מי השפיר הינם נוזל צלול, צהבהב במקצת שמקיף את העובר ברחם במהלך ההריון, הם מוכלים בתוך שק ההריון (amniotic sac). הם נוצרים החל מהשבוע הרביעי להיריון על-ידי הפרשות מהקרומים העוטפים את העובר. החל מהשבוע ה-12 הם מורכבים בעיקר מהשתן של העובר.בנוסף הם מכילים תאים ממקור עוברי. אלה בעיקר תאי עור שנושרים לתוך מי השפיר, ותאים אחרים ממערכת הנשימה, העיכול והשתן של העובר.
תפקיד מי השפיר :
מי השפיר מכילים חלבונים, פחמימות, שומנים, אלקטרוציטים וחומרים נוספים הנחוצים להתפתחות תקינה של העובר, בעיקר להתפתחות הריאות.
מספקים הגנה מכנית על העובר ומספקים סביבה בעלת טמפ' יציבה.
בליעת מי השפיר הגורמים לגדילה והבשלה של ריאות העובר.
נפח מי השפיר : נפח מי השפיר עולה בהתמדה במהלך ההיריון, עד שמגיע לשיא של 1000-800 מ"ל בשבוע 37-38. לאחר שבוע 38 מתחילה ירידה הדרגתית בכמות מי השפיר, ובהריונות ממושכים היא עלולה לקטון באופן משמעותי.
לפני הלידה שק ההיריון נפרץ וחלק מהנוזל משתחרר, זוהי ירידת המים. רוב הנוזל נשאר בתוך הרחם עד ללידה עצמה.
מי השפיר מכילים תאים עובריים, לכן ע"י בדיקת החומר הגנטי באותם תאים מאפשרת לזהות בעיות גנטיות וכרומוזומליות של העובר.
הערכת כמות מי השפיר: ניתן לאמוד את כמות מי השפיר בבדיקת העל-קול. האומדן יכול להיות סובייקטיבי או בבדיקה אובייקטיבית הנקראת "מדד מי השפיר" - (AFI)Amniotic fluid index. קיימים שני סיבוכים הקשורים לכמות מי השפיר – ריבוי מי שפיר (Polyhydramnios) או לחלופין מיעוט מי שפיר (Oligohydramnios).
משמעות להיריון: מי השפיר חשובים להתפתחות תקינה של העובר. בטרימסטר השני העובר מתחיל לנשום ולבלוע את מי השפיר, דבר הנחוץ לגדילה ולהבשלה של הריאות. מי השפיר עוזרים גם בהתפתחות של הצלעות והשרירים.